ခင္ရာ ေဆြမ်ိဴး၊ ၿမိန္ရာဟင္းေကာင္းႏွင့္ ႏြားခ်င္း( ႏြား သားအိမ္ )
==========================
ႏြားမေတြသားေမြးတဲ႔အခါ ႏြားသားေပါက္နဲ႔အတူထြက္ရွိလာတဲ႔ ႏြားအခ်င္းကိုလူေတြကစြပ္ျပဳပ္လုပ္ေသာက္ေလ႔ရွိတယ္လို႔ ေျပာရင္ ႏြားေမြးျမဴေရးနဲ႔သိပ္မနီးစပ္တဲ႔သူနဲ႔ ႏြားကိုတစ္နိဳင္တစ္ပိုင္မေမြးျမဴဖူးတဲ့သူေတြကေတာ႔ၾကားရတာနဲ႔နွာေခါင္းရွဳံ႔ၾကမယ္ထင္ပါတယ္။ ေနာက္ျပီးရွာရွာေဖြေဖြအစားအေသာက္ပက္စက္တယ္လို႔လည္း ေျပၾကေလမလားဘဲ။
ဘယ္လိုဘဲ ေျပာေျပာအဲဒီႏြားခ်င္းစြပ္ျပဳတ္ဟာ ေတာ္ေတာ္အရသာေကာင္းတဲ႔စြပ္ျပဳပ္တစ္မ်ိဳးျဖစ္တယ္ဆိုတာကိုေတာ႔စားဖူးတဲ႔သူမွပဲသိမွာပါ။
က်ေတာ္တို႔ငယ္ငယ္အိမ္မွာ ႏြားမေမြးခင္ကအိမ္နီးခ်င္းႏြားပိုင္ရွင္အိမ္ေတြမွာ ႏြားမၾကီးက ႏြားကေလးမြးျပီဆိုရင္က်ေတာ္တို႔အိမ္ကို ႏြားခ်င္းစြပ္ျပဳပ္ေတြလာပို႔ေပးေလ႔ရွိပါတယ္။
လာပို႔တဲ႔သူကလည္းရွားရွားပါးပါးစားခြင္႔ၾကဳံေစခ်င္တဲ႔ ေစတနာနဲ႔စားအေသာက္ ေကာင္းတစ္ခုကိုမ်က္နွာလုပ္ျပီးလာပို႔တာမ်ိဳးျဖစ္ပါတယ္။အဲဒီအခါမ်ိဳးမွာက်ေတာ္တို႔မိသားစုတစ္စုလံုးက ႏြားခ်င္းစြပ္ျပဳပ္ကို ေတာ္ေတာ္ကိုၾကိဳက္ၾကတယ္ဆိုေတာ႔အိမ္ရွိလူေစ႔စားရေအာင္နည္းနည္းေလးစီမွ်ေ၀ျပီးစားေသာက္ေလ့ရွိပါတယ္။
ေတာ္ေတာ္ကိုေကာင္းတဲ႔ စြပ္ျပဳတ္တစ္မ်ိဳးပါ ။ ၀က္ေျခေတာက္စြပ္ျပဳပ္တို႔ ဆိပ္ပုဆိုးၾကမ္း စြပ္ျပဳပ္တို႔ နဲ႔ဆို နွိဳင္းလို႔ မရေအာင္ကိုေကာင္းတာ..။
က်ေတာ္တို႔အိမ္မွာ ႏြားေမြးျပီးေနာက္မွာေတာ႔အိမ္က ႏြားမမွာကိုယ္၀န္ရလာျပီဆိုရင္ကိုယ္၀န္သည္ႏြားမၾကီးရဲနိဳ႔ကိုမၾကာခဏညွစ္ညွစ္ျပီးေတာ႔ ေမြးမယ့္အခ်ိန္ကိုမွန္းမွန္းျပီး ေစာင္႔ေမ်ာ္ရပါတယ္။ညွစ္လိုက္တဲ႔ ႏြားနိဳ႔က ေညာင္ေစးလို ေစးျပစ္ျပစ္ကေလးဆိုရင္ ေမြးဖို႔ ေတာ္ေတာ္ၾကာအံုးမယ္။တကယ္လို႔နိဳ႔အံုတစ္ခုလံုးတင္းျပီးနိဳ႔ဦးရည္ေတြပန္းထြက္လာရင္ေတာ႔ ေမြးဖို႔သိပ္မလိုေတာ႔ဘူးတဲ႔။
လူၾကီးေတြ ေျပာတဲ႔စကားေတြကိုမွတ္သားျပီးလိုက္လုပ္ရတာပါ။ ႏြားကေလးေမြးလာျပီဆိုရင္ ေမြးျပီးတာနဲ႔ ျပီးခ်င္းနိဳ႔ဦးရည္ကိုညွစ္ပါတယ္။အဲဒီတုန္းက ႏြားမၾကီးရဲ႔နိဳ႔ဦးရည္ဟာ ေမြးလာတဲ႔ ႏြားသားေပါက္ေလးအတြက္ ေတာ္ေတာ္အဟာရျဖစ္ေစတယ္ဆိုတာကိုလည္းမသိေသးပါဘူး။အဲဒီနိဳ႔ဦးရည္( ႏြားနိဳ႔ပုပ္)ကလည္းေပါင္းစားလို႔အရမ္းကိုအရသာရွိပါတယ္။ ႏြားကေလးအမိ၀မ္းကေနကၽြတ္ျပီးအတူတြဲပါလာတဲ႔ ႏြားခ်င္းကအျပင္ထြက္လာေပမယ္႔တစ္ခါတည္းျပဳတ္က်သြားတာမ်ိဳးမဟုတ္ပါဘူးအနည္းဆံုး2နာရီေလာက္ၾကာေလ႔၇ွိပါတယ္။တစ္ခါတစ္ေလ ေန႔တစ္၀က္ေလာက္ေတာင္ၾကာသြားတတ္ေသးတယ္။ ႏြားမၾကီးရဲ႔ေမြးလမ္းေၾကာင္းမွာတန္းလန္းၾကီးက်န္ေနခဲ႔တဲ႔ႏြားခ်င္းဟာလူလစ္တုန္း ျပဳတ္က်သြားခဲ႔ရင္ ႏြားမၾကီးကသူ႔အခ်င္းကိုသူျပန္စားလိုက္ၾကတယ္။အဲဒီလိုဆိုရင္ ႏြားကေလး ေမြးမွတစ္ခါစားခြင္႔ၾကဳံေလ့ရွိတဲ႔ႏြားခ်င္းစြပ္ျပဳတ္နဲ႔ ေ၀းရေတာ႔တာဘဲ။ဒါေၾကာင္႔မို႔ႏြားကေလးေမြးျပီးတာနဲ႔ ႏြားပိုင္ရွင္ေတြဟာ ႏြားမၾကီးကိုမ်က္ေျခအျပတ္မခံဘဲ ေစာင္႔ၾကည့္ေနေလ့ရိွပါတယ္။
ႏြားမၾကီးရဲ႔ေမြးလမ္းေၾကာင္းကေနကၽြတ္ထြက္လာတဲ႔ ႏြားအခ်င္းကို ေရနဲ႔ ေသခ်ာစြာေဆးေက်ာသုတ္သင္ျပီးငရုတ္ေကာင္း၊ ေရွာက္ရြက္နဲ႔တျခားေဒသထြက္အေမႊးနံထြက္ေစတဲ႔သစ္ရြက္ေတြကိုထည့္ျပီးျပဳပ္လိုက္ရင္ေတာ႔က်ေတာ္တို႔ၾကိဳက္နွစ္သက္လွတဲ႔ ႏြားအခ်င္းစြပ္ျပဳပ္ရလာပါျပီ။
ႏြားအခ်င္းမွာခၽြဲအိအိအသားေတြပါသလို(မနိဳင္းေကာင္းနိဳင္းေကာင္း)ပိတ္စအေပၚမွာပန္းပြင္႔ဒီဇိုင္းေဖာ္ထားသလိုအပြင္႔ ေလးေတြပါပါေသးတယ္။အဲဒီအပြင္႔ကေတာ႔အရသာအေကာင္းဆံုးပါဘဲ။လူၾကီးေတြ ေျပာစကားအရ ႏြားမၾကီးသားေမြးတဲ႔အခ်ိန္လဆန္းလဆုတ္အခ်ိန္အခါေပၚမူတည္ျပီးေတာ႔ ႏြားအခ်င္းမွာပါတဲ႔အပြင္႔အၾကီးအေသးကြာေသးတာတဲ႔။
အဲဒီလို ႏြားခ်င္းစြပ္ျပဳပ္ကိုအေသလဲၾကိဳက္တဲ႔က်ေတာ္ဟာတစ္ေန႔(က်ေတာ္တို႔အိမ္မွာ ႏြားမေမြးခင္)အိမ္နားက ႏြားမၾကီးတစ္ေကာင္ ႏြားသားေလးေမြးတာကိုသြားၾကည့္မိတဲ႔အခါမွာေတာ႔....တို႔စားေနတဲ႔ ႏြားအခ်င္းဆိုတာ ႏြားကေလးအမိ၀မ္းကေနကၽြတ္ျပီးေနာက္ ႏြားမၾကီးရဲ႔ ေမြးလမ္းေၾကာင္းမွာ ေသြးသံရဲရဲနဲ႔တန္းလန္းၾကီးက်န္ေနသးတဲ႔ဟာၾကီးပါလား..ဆိုျပီးသိသြားေတာ႔အဲဒီႏြားခ်က္စြပ္ျပဳပ္ကိုဘယ္လိ္ုမွစားခ်င္စိတ္မရွိေတာ႔ဘူး။ဒါေပမယ္႔လည္းသိပ္မၾကာလိုက္ပါဘူးက်န္တဲ႔အိမ္သားေတြစားေနတုန္း ေမြးနံ႔ေလးေတြရေနေတာ႔မေနနိဳင္ဘဲ ျပန္စားမိသြားေတာ႔တာအခုထိပါဘဲ...။
အဲ.....အခုထိဆိုတာမဟုတ္ပါဘူး။က်ေတာ္တို႔အဲဒီ ႏြားခ်င္းစြပ္ျပဳပ္ကိုမစားခဲ႔ရတာ10နွစ္ေတာင္မကေတာ႔ဘူးဘဲ။ရြာမွာတစ္နိဳင္တစ္ပိုင္ ႏြားေမြးျမဴတာေတြတစ္စစ ေပ်ာက္ကြယ္ကုန္ေတာ႔ ႏြားခ်င္းစြပ္ျပဳပ္မေျပာနဲ႔ႏြားနိဳ႔ေတာင္ ေတာ္ေတာ္ရွားေနပါျပီ။အခုလက္ရွိအသက္20၀န္းက်င္အရြယ္ရိွတဲ႔က်ေတာ္တို႔ ေဒသကလူငယ္ေလးေတြဟာ ႏြားခ်င္းစြပ္ျပဳပ္ကုိစားဖူးေတာ႔မွာမဟုတ္ပါဘူး။||
ဒီပိုစ္႔ကိုေရးမိတာကလည္းတျခားဘာအေၾကာင္းေထြေထြထူးထူးေတာ႔မရွိပါဘူး။ကြ်န္ေတာ္တို႔ငယ္ငယ္က..စားခဲ႔ဖူးတဲ႔၊အဲဒီတုန္းကေတာင္မွရွားရွားပါးပါးစားခဲ႔ရတဲ႔ ႏြားခ်င္းစြပ္ျပဳပ္(က်ေတာ္တို႔ ေဒသအေခၚ ႏြားခၽြတ္အူ၊ ႏြားခၽြတ္၀ီ)ရဲ႔အရသာ ေလးကိုသတိရမိေနေသးလို႔ ေရးျဖစ္တာပါ
Yannaung Soe
No comments:
Post a Comment